SaMASZ-maaiers op luchthaven Zaventem

Artikel de Loonwerker mei 2023.
Een bijzondere activiteit in het groenonderhoud zijn de maaiwerken op de luchthaven van Zaventem. Via Werkers krijgen landbouwers of loonwerkers in de regel de kans om hun eigen machines beter te laten renderen. Voor het werk op de luchthaven kocht Werkers echter zelf de maaiers en opraapwagens aan om op die manier erg kort op de bal te kunnen spelen wanneer de vraag om te maaien komt.

Werkers is een bedrijf dat bestaat uit drie pijlers: uitzendwerk in land- en tuinbouw, bedrijfshulp
en werkers in aanneming. Directeur Ben Kusters vertelt dat Werkers een aannemer of
loonwerkbedrijf is dat als missie heeft om machines die landbouwers of loonwerkers in eigen bezit hebben extra te laten renderen door opdrachten te zoeken voor hen. “Wij helpen landbouwers zo om hun inkomen te verhogen en proberen hen kansen te geven op diversificatie door werkzaamheden te gaan opzoeken en gegund te krijgen die complementair zijn met hun landbouwactiviteiten.
We werken voornamelijk voor niet-landbouw gerelateerde klanten, denk bijvoorbeeld aan
winterdienst op de parkings van bepaalde winkelketens. Veel loonwerkers en landbouwers
zijn voornamelijk bezig met de agrarische activiteiten en zijn er niet op georganiseerd om
mee te dingen bij openbare aanbestedingen.”

Bijzondere vereisten

Specifiek voor de opdracht op de luchthaven van Zaventem werd er door uitbater Brussels airport
Company (BAC) een Europese aanbesteding (tender, red.) uitgeschreven. “Er moest een dossier
worden samengesteld waarbij enerzijds de prijs telde en anderzijds het plan van aanpak. De
luchthaven is uiteraard heel erg begaan met alles wat met veiligheid te maken heeft. Daarnaast
waren er nog enkele bijzondere vereisten naar beschikbaarheid en maaihoogte. Het te maaien
terrein beslaat ongeveer 360 hectare met verschillende zones qua prioriteit. We moesten
onze capaciteit inschatten, rekening houdend met het terrein, bijvoorbeeld taluds. Vervolgens
moesten we op zoek naar de best mogelijke machine hiervoor. Omdat de machines op ieder
moment beschikbaar moeten zijn en omwille van de specifieke maaihoogte, beslisten we om in dit
geval zelf de machines aan te kopen. Wij geven de kans aan gecertificeerde zelfstandige landbouwers of loonwerkers om met die machines werken uit te voeren. Gecertificeerd wil zeggen dat deze mensen op het luchthaventerrein aanwezig mogen zijn. Voor het toekennen van toegang
op het tarmac is een veiligheidsscreening vereist, en ze hebben ook het rijbewijs behaald om in
contact met de toren op de luchthaven de nodige manoeuvres te mogen en kunnen doen.”


Long grass policy

Coördinator Luc Goyens is een van de coördinatoren die voor Werkers de werken op
Brussels Airport opvolgt. “Als coördinator zitten we tussen opdrachtgever en uitvoerder. Ik geef advies over de werkwijze, het gebruik van pesticiden, bemesting en ook machines. Wij willen geen
concurrent zijn van onze landbouwers. Daarom kopen wij alleen machines aan als dat echt speciale machines zijn. In dit geval moeten wij klaarstaan als BAC zegt dat er gemaaid moet worden. Als dan de loonwerker de machine zelf nodig heeft, komen wij in de problemen. Bovendien is de luchthaven bezig met een ‘long grass policy’. Zij willen gras maaien op een hoogte van 15 tot 25 centimeter. Dat houdt de vogels weg want dat is de grootste uitdaging op een luchthaven. Als het gras hoger staat, zien de vogels prooien niet zo goed lopen. Daarvoor waren er dus aanpassingen nodig aan de maaier en dat konden we niet doen met een machine van een landbouwer of loonwerker. Toen we twee jaar geleden hoorden van de tender zijn we op de Werktuigendagen in Oudenaarde, waar we zelf ook een stand hadden, gaan rondkijken bij

verschillende firma’s. De meeste fabrikanten of dealers fronsten de wenkbrauwen bij het horen van deze unieke vraag. Op de markt was er niets voorhanden dat standaard klaar was. De gevraagde maaihoogte was in dit geval anders dan op andere luchthavens. Op Schiphol gebruiken ze een Trilo Bison-maaier, een klepelmaaier met zuigwagen die tot zes meter breed kan maaien. Die hebben we ook bekeken maar het probleem was, naast de maaihoogte, dat die in België niet gehomologeerd is voor dertig kuub. En de levertijd was ook te lang.”

“Johan Jans van Samasz Benelux zei echter wel onmiddellijk ‘Ja, dat kan ik’. Samasz was voor mij een eerder onbekend merk. Maar we hebben dat bekeken en de maaiers zagen er stevig uit. Bovendien was de prijs aantrekkelijk. We zijn ook gaan kijken bij een Nederlandse melkveehouder die met een Samasz-triplemaaier werkte. De maaier heeft een eerder simpele mechaniek en bijvoorbeeld geen loadsensing waardoor hij aan iedere trekker kan. Ik heb al met heel veel dealers samengewerkt maar de ondersteuning die we van Johan gekregen hebben en nog steeds krijgen, mag een voorbeeld zijn.”


Er werd uiteindelijk gekozen voor een triplemaaier, bestaande uit een KDF 301S frontschijvenmaaier vooraan en een KDD 941STH vlindermaaier achteraan. De KDF 301S bestaat uit een maaibalk aan een hoofdframe via een parallellogramsysteem. Dat in combinatie met de instelbare ontlastveren zorgt voor een uitstekende bodemvolging en constante bodemdruk. De maaier heeft een werkbreedte van drie meter, het zwad kan 1,20 tot 2 meter breed worden gelegd. De KDD 941STH is vooral gekend omwille van zijn hoge capaciteit. Hij heeft een werkbreedte van 9,40 meter. Er is onder andere een hydraulische obstakelbeveiliging een maaibalk met middenophanging voor een gelijkmatige gewichtsverdeling en ideale bodemaanpassing.


Ski’s als oplossing
Er werden twee combinaties ineens gekocht. “De tijdspanne waarin het werk moet gebeuren is
heel kort. We verliezen vaak tijd met wachten op toelating en binnenrijden. Dus als het moment
daar is, moeten we onmiddellijk veel werk kunnen doen. Het probleem van de maaihoogte werd
opgelost door per maaieenheid ski’s te plaatsen onder de glijsloffen. Dat werkt perfect. We hadden wat schrik om een cyclomaaier te gebruiken voor dit lange gras. Want dat maakt wind en als je de maaier op de grond kunt zetten, heb je de weerstand van het gras op de grond om je snijbeweging te maken. Nu sta je 25 centimeter hoog en in het begin waren we bang dat het gras naar onder geblazen zou worden en dat de messen er dus gewoon overheen zouden gaan. Johan Jans adviseerde toen om de kneuzer erachter te hangen. We gebruiken die niet maar we moeten die hebben om vacuüm te zuigen. Als de beschermkap er goed rond zit trekken we zo het gras goed recht en maaien we het recht af. We gebruiken een transportband met middenafleg. We leggen al het gras op één zwad, recht onder de tractor.”


Altijd samen blijven
Voor de luchthaven is het vereist dat het gras onmiddellijk wordt opgeraapt want als dit zou blijven liggen, kan dit schade veroorzaken aan vliegtuigen. Daarom schafte Werkers ook drie opraapwagens aan. “Die hebben we tweedehands gekocht want het is toch een vrij grote investering.” De opraapwagens rijden altijd vlak achter de maaiers. Zo kan er altijd eentje gaan lossen zonder dat de flow onderbroken wordt. BAC vraagt ook om altijd in één zone te blijven werken voor de veiligheid. Alle combinaties moeten dus ook altijd samenblijven totdat alles klaar is. Pas met toelating wordt er overgestoken naar een andere zone. Het afgevoerde gras gaat naar een biomassacentrale in Charlerloi waar er gas mee geproduceerd wordt dat op het net gezet wordt.” •

Meer nieuws

SaMASZ presenteert op RMV Gorinchem speciale beursactie!

20 nov 2024

SaMASZ is op de RMV in Gorinchem aanwezig met de nieuwste modellen van de vlindermaaier, de frontmaaier en de achtermaaier. Bekijk de beursactie met € 2.500,- cashback.

SaMASZ presenteert op RMV Hardenberg speciale beursactie!

15 okt 2024

SaMASZ is op de RMV in Hardenberg aanwezig met de nieuwste modellen van de vlindermaaier, de frontmaaier en de achtermaaier. Bekijk de beursactie met € 2.500,- cashback.

SaMASZ in Libramont

19 jul 2024

Op 26, 27, 28 en 29 juli is SaMASZ aanwezig op de Landbouwbeurs van Libramont